ARED’in Yurtdışı Üyelikleri


Açıkhava Reklam sektörünün Türkiye’deki tek sivil toplum örgütü ARED, dünyada hızlı bir biçimde gelişen teknolojinin yeniliklerini takip ederek dünya standartlarını yakalamak amacıyla uluslararası 1 dernek ve 2 federasyona üyedir. ARED’in üye olduğu bu dernek ve federasyonlara ARED üyesi tüm firma temsilcileri de üye olarak kabul edilmekte ve üyelik haklarına sahip olmaktadırlar. Bu dernek ve federasyonların her yıl farklı ülkelerde periyodik olarak gerçekleştirdikleri Genel Kurul, Yönetim Kurulu ve Teknik Komite toplantılarına ARED temsilcileri de katılmaktadır. ARED, yurtdışındaki toplantılara katılarak, yabancı dernek temsilcilerini Türkiye’de ağırlayarak ilişkilerin gelişmesini, Türkiye’deki Açıkhava reklam sektörünün yurtdışında tanıtılmasını ve sektörel işbirliklerin oluşmasını sağlamaktadır.

ISA (International Sign Association)
ISA, 1944 yılında Ulusal Elektrikli Tabela Derneği olarak kurulmuş ve 1996 yılında Uluslararası Tabelacılar Derneği (International Sign Association) olarak derneğin ismi değişmiştir. ISA’nın merkezi Amerika’dadır ve Dünya genelinde 7000 üyesi bulunmaktadır. ISA’nın hedefi, üyelerine daha iyi bilgi akışını sağlayarak işlerini daha iyi ve kaliteli yapmalarını sağlamaktır. Bu çerçevede kitaplar yayınlıyorlar, yeni teknolojileri anlatan yazılara yer veriyorlar ve bunları internet üzerinden web sitelerinde duyuruyorlar. Böylelikle üyeleri arasında da bilgi akışını sağlıyorlar. ISA her yıl Uluslararası Tabela Fuarı’nı düzenliyor, fuar bir yıl Orlando’da bir yıl ise Las Vegas’ta yapılıyor. Ared’in ISA’ya üyeliği Ocak 2002’de kabul edildi.
www.signs.org

FESPA (Federation of European Screen Printers Associations )
Genel Merkezi İngiltere’de bulunan FESPA (Federation of European Screen Printers Associations – Avrupa Serigrafi Üreticileri Dernekleri Federasyonu) 1962 yılında kurulmuştur. 26 Avrupa Derneğinin üye olduğu Fespa’nın dünya genelinde 4500 faal üyesi bulunmaktadır. Önceleri sadece serigrafi sektörünün ilgilendiği Fespa zamanla yelpazesini genişleterek dijital baskı grubunu da çatısı altına almıştır. Fespa’nın amacı serigrafi ve dijital baskıyı tanıtmak, büyütmek ve özellikle serigrafi baskısının tekstil, otomotiv gibi daha birçok sektörde de kullanılabileceğini anlatmak, sektöre eleman yetiştirmek ve eğitim vermektir. Fespa 3 yılda bir Avrupa’nın farklı ülkelerinde Fespa Fuarı’nı düzenlemektedir. 31 Mayıs – 4 Haziran tarihlerinde Almanya Münih’te gerçekleştirilen Fespa 2005 Fuarı’na ülkemizden 18 firma katıldı. Fespa, serigrafi ve dijital sektörüyle ilgili son gelişmelerin ve Fespa üyelerinden haberlerin aktarıldığı “FESPA WORLD” isimli bir dergi yayınlayarak üyelerine ulaştırmaktadır. Fespa serigrafi ve dijital baskı konusunda tarafsız ve profesyonelce eğitim vermek amacıyla “Fespa Academy” adı altında bir eğitim kurumunun oluşturulması çalışmalarını sürdürmektedir. Ayrıca FESPA gelirinin önemli bir kısmını, üye derneklerin kendi ülkelerinde sektörün geliştirilmesi yönündeki projelerin (sektöre eleman yetiştirilmesi için okul açılması, seminerler verilmesi, kitap yayınlanması gibi.) finansmanına ayırdı ve bu konuda bir komite kurdu. Bu komite mevcut bütçenin hangi projelerde kaynak olarak kullanılacağı konusunda karar verecek. ARED, 12 Ekim 2001 tarihinde FESPA’ya üye oldu.
www.fespa.com
EVL (The European Federation of Illumination Signs)
Genel Merkezi İngiltere’de bulunan EVL (The European Federation of Illumination Signs – Avrupa Işıklı Reklam Üreticileri Federasyonu – İngiltere), 1966 yılında kurulmuş Avrupa’daki endüstriyel reklam üreticisi derneklerin üye olduğu bir federasyondur. Ülkesinde endüstriyel reklam üretimi ile ilgili dernek bulunmayan kişiler de şahıs olarak bu federasyona üye olabilmektedir. Avrupa’nın farklı ülkelerinden 12 dernek EVL’ye üyedir. ARED’in EVL’ye üyeliği 22 Temmuz 2002 tarihinde kabul edilmiştir.

EVL’nin hedefleri; Avrupa ve dünya çapında, ülkeler arasındaki teknik bilgi akışını ve teknik uyumun sağlanması, teknik araştırmalar yapılması ve yapan ülkelere destek verilmesi, endüstri ile ilgili pazar araştırmaları yapılması ve tüm pazarlar hakkında bilgi toplanması, Avrupa Birliği çalışmaları doğrultusunda tüm üye ülkeler için ortak bir standart “Tabela Yönetmeliği” hazırlanması, eğitim programları düzenleyerek eleman yetiştirilmesi için kurslar verilmesi ve dünya çapında EVL üyelerine güven kazandırılması olarak sıralanmaktadır. EVL, AB ile sektörün ilişkilerini de yürütmektedir ve AB’de standartları belirleyen teknik komitelerde aktif rol oynayarak gelecekte yaşanabilecek sorunlara engel olmaya ve sektörün haklarını korumaya çalışmaktadır. EVL’nin Genel Kurul, Yönetim Kurulu ve Teknik Komite Toplantıları 6 ayda bir farklı ülkelerde gerçekleştirilmektedir. 16-17 Ekim 2003 tarihlerindeki EVL Teknik Komite ve Yönetim Kurulu toplantıları ARED’in ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirilmiştir.
www.evl-signs.com

İbrahim DEMİRSEREN / Outdoor & Sign – Mart 2006
ARED Genel Sekreteri
idemirseren@denizreklam.net